חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יורדאן – כל האתרים והאטרקציות במרכזה האופנתי של אמסטרדם

היורדאן כיום הוא הרובע הכי שיקי של אמסטרדם ומקום מגורים מבוקש מאוד. הרובע נבנה בסוף המאה ה-16 עם הרחבת העיר ואכלס את הפועלים שעבדו בנמל העצום של העיר של אז. בעברו הרובע היה מזוהה עם עוני ומחסור אך עם השנים (ולא כל-כך מזמן) הפך למקום בו אמנים ועוסקים זעירים מצאו את מקומם בשל מחיר שכירות או עלות נמוכים, ולאחר תהליך של ג'נטרפיקציה, בעקבות האמנים באו העשירים.

מגדל הפעמונים של הווסטרקרק
מגדל הפעמונים של הווסטרקרק
  • כיום הרובע כולל שפע כמעט בלתי נגמר של רחובות נעימים, רובם המוחלט לגדת תעלה זו או אחרת
  •  את הרובע חוצות ארבעת התעלות של טבעת התעלות, סיגנל ממזרח ופרינסנגראכט ממערב, ביניהן חוצות תעלות ממזרח למערב וממערב לפרינסנגראכט תעלות גדולות נוספות
  • בסמוך לתעלות המסעדות הכי מגניבות ויצירתיות של העיר, יחדיו עם קופי-שופס, חנויות בוטיק חתרניות וכל מה שמריח משיק אבל הופך לממש יקר

ביורדאן כמה אתרים חשובים. על הרובע חולשות שתי כנסיות הווסטרקרק ומצפון לה הנורדרקרק. הנורדרקרק באופן המסורתי הייתה מרכז הקהילה של היורדאן, החל ממשכנות העוני של המאה ה-17 ועד ימינו כמארחת של השוק העצום שנערך ברובע בכל יום שני. השוק מושך כמות עצומה של מבקרים לרובע והוא נחשב לשוק הפשפשים הכי טוב בעיר.

הווסטרקרק היא הכנסייה מהגדולות בעיר ולה מגדל הפעמון הגבוה מכל מגדלי מרכז העיר העתיקה. לכנסייה ותיאורה חלק נכבד במילותיה הנוגות של אנה פרנק, שמקום המחבוא שלה ושל משפחתה היה ממש בצמוד לכנסייה. המוזיאון של בית אנה פרנק הוא כנראה גורם המשיכה העיקרי של הרובע ונחשב לאחד מאתרי החובה של העיר.

 

מפה של היורדאן

 

בית אנה פרנק Anne Frank Huis

האתר הכי פופולארי בשכונה המערבית ואחד מאתרי החובה של אמסטרדם. בית אנה פרנק מספר את סיפורה של הילדה היהודייה ילידת גרמניה. ילדה שהתחבאה בעליית הגג של הבית האמסטרדמי הרנדומלי. סיפורה האישי מספר את סיפורה של יהדות אמסטרדם והולנד כולה.

 

אנה פרנק שהתה בעליית הגג בפרינסחארט 263 במשך יותר משנתיים. ב-4 לאוגוסט 1944, נעצרה אנה עם משפחתה בפשיטה של הגסטפו. ככל הנראה מישהו הלשין כי המשפחה היהודית ויהודים נוספים מתחבאים בחלק האחורי של המקום בו היו משרדיה של החברה שהקים אביה אוטו.

בית אנה פרנק
בית אנה פרנק

אנה פרנק תיעדה את שהותה במחבוא ביומן אותו היא כתבה. לאחר הפשיטה שלחו הגרמנים את אנה ומשפחתה לאושוויץ-בירקנאו דרך מחנה המעבר ווסטרברוק. באושוויץ עברה סלקציה יחדיו עם אחותה מרגוט ויחדיו הן עברו למחנה ברגן בלזן. הוריה נותרו באושוויץ ואימה נפטרה בינואר 1945 במחנה. שתי האחיות מתו בברגן בלזן ממחלת הטיפוס ממש לפני כניעת גרמניה הנאצית.

אביה שרד את השואה ושב למקום המחבוא שם קיבל בחזרה את חפצי משפחתו האבודה. בין החפצים היה גם היומן של אנה אותו הוא פרסם. פרסום יומנה של אנה פרנק הנגיש את זיכרון השואה גם מבחינה היסטורית אך גם נגע ללב בצורה עמוקה והפך לכלי חינוכי משמעותי במאבק באנטישמיות.

המוזיאון עצמו הוא אתר קטנטן הלוקח את הצופה למסלול בתוך מחבוא עליית הגג. הוא מתחיל במעבר הסודי בין המשרד לבין מקום המחבוא. מכניס את המבקר אל תוך ההתרחשות של המקום בשנות ה-40 רבות האימה של המאה ה-20.

לסיור מודרך ביורדאן בעקבות אנה פרנק, הקליקו כאן…

הטיפים השווים באמת נמצאים במיילים...

סליחה על ההפרעה… כאן טל וגיא :-)
נשמח לשלוח לך עוד מידע חשוב ואיכותי לתכנון הטיול להולנד, למשל:
– הסברים על כפרי נופש ואיפה כדאי ללון.
– לאן טסים ואיך מזמינים כרטיסים בקלות.
– אטרקציות, פארקי שעשועים ואתרים לביקור בכל הולנד.
– מידע על תקשורת ואפליקציות, השכרת רכב, ביטוח נסיעות ועוד.
– וגם הנחות מיוחדות, כדי שלא תשלמו הרבה ;-)

הווסטרקרק על גדת הפרינסגראכה
הווסטרקרק על גדת הפרינסגראכה

וסטרקרק Westerkerk

אחת הכנסיות החשובות באמסטרדם, שוכנת ממש בסמוך לבית אנה פרנק. ביומנה מתארת אנה פרנק את הכנסייה ואת מגדל הפעמון הגבוה שלה, שמתנשא לגובה של 85 מטרים. ישנה אפשרות לטפס לראש המגדל לתצפית נוף מהממת של העיר. הכנסייה נבנתה בתחילת המאה ה-17 והיא נחשבת לגדולה ביותר בעיר גם מבחינת חלל הפנים. הכנסייה היא מקום היקברו של האמן האמסטרדמי הענק רמברנט. למרות שלא ממש ברור היכן הוא קבור בתחומה.

 

השגרירות של המחשבה החופשית בהאוס מט דה הופדן Huis met de Hoofden

הבית עם הראשים הוא אחד מחזיתות הבתים המיוחדים של יורדאן. כיום בית התעלה המרשים הוא ביתו של המוזיאון / מכון מחקר / ספרייה ועוד המציגה אוסף ספרים בנושא אלכימיה, מיסטיקה והמדע האפל. שווה להיכנס אל המוזיאון רק בשביל לראות את הבניין מבפנים.

הבית עם הראשים מוכר בשל החזית היפה שלו בו שישה ראשים של אלים מהמיתולוגיה היוונית – ארטמיס, דיוניסוס, אתנה, ארס, דמטר ואפולו. הבית התפרסם דווקא בשל השמועה המורבידית שליוותה אותו במשך שנים. לפיה הראשים הם של פורצים שהפתיעו את עוזרת הבית של המשפחה שהתגוררה בו בעבר. היא כרתה את ראשיהם והציבה אותם על החזית של הבית.

תעלה ביורדאן
תעלה ביורדאן

נורדרקרק Noorderkerk

הכנסייה הצפונית חולשת על החלק הצפוני של היורדאן והיא אחת הכנסיות היפות באמסטרדם. היא נבנתה בתחילת המאה ה-17 עם התפתחותו של הרובע שחלקו הצפוני אז היה משכנות עוני. הכנסייה הוקמה כבסיס דתי איתן עבור קשי היום של השכונה. צורתה הארכיטקטונית היא חלק מבסיס זה. צורתה כשל צלב שווה זרועות, לפי הטיפוס האורתודוכסי של כנסיות הצלב היווני (בניגוד לסגנון הבזיליקה המקובל דוגמת צורתה של הווסטרקרק הסמוכה). בצורת הצלב היווני הפולפיט (דוכן הנאומים) נמצא במרחק קצר משלוש הזרועות בהן יושבים המאמינים.

 

נורדרמרקט Noordermarkt

שוק הפשפשים של הנורדרמרקט הוא אולי משווקי הפשפשים המובילים באמסטרדם. השוק החל את דרכו בחצר סביב הנורדרקרק באמצע המאה ה-17. סביב הכנסייה, התקיים השוק המרכזי של הרובע שבו התגוררו בעוני הפועלים הפשוטים של ענף הספנות ההולנדי המפואר.

בהתאם למסורת, בכל יום שני הרחובות סביב הכנסייה מתמלאים בדוכנים בהם מוכרים בגדים יד שנייה, מצעים, בדים וגם קצת וינטג'. השוק של היום נמתח לאורך כל רחוב וסטרסטראט Westerstraat עד ה-Lijnbaansgracht.

בשבת נערך שוק ציפורים קטן בסמוך לכנסייה, שבמשך היום הופך לשוק של מזון בריאות.

רחובות היורדאן
רחובות היורדאן

הארלמרפורט Haarlemmerpoort

שער הארלם הוא השער ההיסטורי שישב על שערי העיר על הדרך מהארלם. השער ההיסטורי נהרס ועל חורבותיו נבנה השער הנוכחי באמצע המאה ה-19. שער הארלם המאוחר נבנה בצורת שער ניצחון ורשמית קרוי הוילמפורט על שם המלך וילם השני. למרות זאת, תושבי העיר זכרו את השער העתיק ועדיים קוראים לשער על שמו.

כיום השער משמש למגורים ומסחר אך נותר אתר חשוב בחלק הצפוני של היורדאן והוא חלק מטיול בתעלות המרהיבות של האזור כולל בתת הרובע של האיים המערביים שמצפון לו. האיים המערביים אלו שלושה איים מלאכותיים ששימשו בעבר כמחסני סחורות. היום הם בליל נעים של בתי מגורים מקסימים, תעלות פסטורליות, חנויות, מסעדות ולא מעט בתי סירות מגניבים.

 

מידע נוסף לטיול בהולנד

הטבה –
 3% הנחה על כפרי הנופש של רשת Centerparcs

הדרכות על הולנד ישר למייל (בחינם!)

קבלת החומרים מהווים הסכמה לתקנון השימוש באתר