אאודה זיידה – כל האתרים והאטרקציות בחלקה העתיק של אמסטרדם
האאודה זיידה Oude-Zijde כשמו כן הוא – המרחב העתיק של אמסטרדם וגלעין העיר העתיקה. הרובע הנאה והמורכב עומד בצילו של הרובע החדש הנוצץ ששכן לו ממערב הניווה זיידה, שם מתרכז המסחר של העיר ולב הממלכה. האאודה זיידה בעיקר מציין את ההיסטוריה של העיר המתפתחת, עם כיכרות ובתים עתיקים, מגדלים ובניינים היסטוריים וכמובן הרובע היהודי שכיום עומד כאנדרטה לקהילה המפוארת שחוסלה כמעט כולה במלחמת העולם השנייה. ברובע היהודי התגורר גדול אמני אמסטרדם, ענק הבארוק רמברנדט.
- האאודה זיידה הוא הסמל לגלגולה של אמסטרדם ההיסטורית. רובע שעבר ניוון בחלקים נרחבים ממנו וכיום מגלה מחדש את פניו בתהליך מרשים של ג'נטריפיקציה
- הרובע קשור בטבורו לנמל אמסטרדם ההיסטורי. ממנו התגלגלה תעשיית הזנות "המפוארת" של העיר שעד ימינו שוכנת ברובע החלונות האדומים בחלקה המערבי של האאודה זיידה
- רובע שחלקים נרחבים ממנו היו משכנות עוני וסמטאות עמוסות מסוממים באמצע המאה ה-20, כיום מושך כמות עצומה של תיירים לרחובות שיקים לצל בתים עתיקים וקסומים
מפה של האאודה זיידה – הרובע העתיק של אמסטרדם והחלונות האדומים
רובע החלונות האדומים – דה וואלן De Wallen או Walletjes (הקירות הקטנים)
אחת האטרקציות המזוהות ביותר עם אמסטרדם הוא רובע החלונות האדומים. האורות האדומים המנצנצים לאור הערב הם אחד הסמלים העיקריים של העיר האולטרה ליברלית/מפוקפקת יחדיו עם הקופי שופס. הדה וואלן הוא רובע הביניים בין האאודה זיידה והניווה זיידה. הגבול המערבי שלו הוא פחות או יותר ציר דמרק-רוקין (רשמית רחוב Warmoesstraat כבלוק מזרחה מהציר המרכזי) והגבול המזרחי שלו הוא הניומארקט.
- האורות האדומים מזוהים ביותר עם הדה וואלן, בעיקר סביב כנסיית האאודה-קרק, כמעין קונטרסט מעלף
- האורות האדומים מנצנצים פה ושם גם ברחבי הניווה זיידה או מזרחה מהדה וולאן הלאה מכיכר הניומארקט
- הרובע הוא אחד המתויירים ביותר בעיר. כולל בליל של תיירים סקרנים הבוהים משתאים בפרוצות העומדות בחלון הוויטרינה כבובות ראווה
- קודי ההתנהגות ברובע ידועים לכולם, גם לצרכנים וגם לתיירים הסקרנים. אסור לצלם את העובדות, מעבר לזה הכל באיזי
- בשעות האור הרובע עצמו הוא יחסית נעים עם בתי-קפה ורחובות חביבים
- בלילה קצת פחות נעים להסתובב ברובע. יש בו שפע של מקומות די מפוקפקים ולא מעט אנשים גבוליים
הניומארקט Nieuwmarkt
ניומארקט היא הכיכר המרכזית של האאודה זיידה והמקבילה העתיקה של כיכר הדאם, הלב הפועם של הניווה זיידה. הניומארקט כשמה היא, כיכר שוק רחבה ומרוצפת בה התקיים השוק של העיר העתיקה.
הואך, שבחלקה הצפוני של הכיכר שימש בעברו כבית השקילה. בו הסוחרים שקלו את מרכולתם ושילמו את המס בהתאם.
הכיכר עצמה היא אחת הציוריות והיפות באמסטרדם. מוקפת כולה בבתים בבתים אמסטרדמים טיפוסיים מהמאה ה-17. את כל היופי הזה משלים כמובן מבנה הואך עטור הכיפות המחודדות מעל הצריחים.
לעיתים נערכים שווקים בכיכר רחבת הידיים ובמשך כל היום היא הומה בתיירים ומקומיים. אלו באים לבקר בה ובמסעדות הסיניות שבקרבתה, כחלק מהצ'יינטאון של אמסטרדם.
הואך Waag
הואך, בית השקילה של כיכר השוק, הוא אחד מסמליה העתיקים של אמסטרדם והבניין הלא דתי הקדום ביותר שנותר בעיר. הבניין המבוצר נבנה בסוף המאה ה-15 כשער במסלול החומה העתיק של העיר. בזמנו הוא נקרא שער סינט אנטוני Sint Antoniespoort ושימש גם כמקום כליאה לנידונים למוות. ההוצאות למוות של העיר נערכו ברחבה שבקדמתו, כיום בשטח כיכר הניומארקט. בתחילת המאה ה-17 הוא שינה את ייעודו יחדיו עם הכיכר כולה. הוא הוסב לבית השקילה הרשמי ושירת את שלטונות העיר בגביית המיסים על סוחרי השוק.
בתקופה זו ישבה בואך הגילדה של המנתחים. הוא המקום בו נערך ניתוח הגופה של ד"ר טולפ, יצירת המופת הבלתי נתפסת של רמברנדט שמוצגת כיום במאוריצהאוס בהאג.
בתחילת המאה ה-19 הוסב הבניין שוב לעמדת כבאים והוצבו בו אוספים קטנים שבבעלות העיר. כיום פועלת במקום מסעדה.
האאודה-קרק De Oude Kerk
האאודה-קרק נבנתה כקתדרלה של אמסטרדם במאה ה-13. ראשית היא נבנתה מעץ אך היא עברה שיפוץ והרחבה משמעותית כמאה שנה לאחר מכן ומאז עומדת על תילה ברוב פארה. עם הרפורמציה סבלה הכנסייה מהרס חלל הפנים שלה באיקונוקלאזם שליווה את כל הארצות שהמירו את דתם לפרוטסטנטיות. לפי ערכי הקלוויניזם, נותר מה ששרד את הרפורמציה על תילו.
במאה ה-18 נבנה בכנסייה העוגב הענקי, עוגב פטר-מולר. עוגב העשוי מחיפוי של עץ אלון ויש בו 55 קנים חלולים דרכם נושפים המפוחים. חלונות הויטראז' המרשימים וחיפוי התקרה המוזהב של הכנסייה שרדו את ההרס של הרפורמציה. הם מה שנותר מהפאר והעושר של הכנסייה בעת שהולנד הייתה עוד תחת חסות האפיפיור. מגדל הפעמונים המרהיב של הכנסייה הוצב מעליה באמצע המאה ה-16.
בית רמברנט Museum Rembrandthuis
ביתו של גדולי ציירי הבארוק ההולנדים שוכן בלב מה שהיה באופן מסורתי תחום האזור היהודי של העיר. הוא נמצא על נתיב היודנבריסטראט Jodenbreestraat, הרחוב היהודי הרחב בתרגום חופשי. הרחוב בו התיישבו היהודים שמצאו מקלט בהולנד עם גירוש היהודים מספרד ופורטוגל במאה ה-16. בית רמברנדט שוכן במרחק הליכה של חמש דקות על רחוב Sint Antoniesbreestraat.
כיום הבניין בין ארבעת הקומות משמש כמוזיאון לכבודו של הענק ההולנדי, כולל ציורי שמן, תחריטים ורישומים. רובם של היצירות המפורסמות של האמן צויירו בבית זה בו התגורר עם ססקיה אשתו והמודל הנשית בחלק גדול מציוריו. במוזיאון גם שחזור של אורח החיים האמסטרדמי של המאה ה-17 ומוצגים בו חפצים אישיים של האמן.
מוזיאון המריחואנה Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam
בניגוד למה שמקובל לחשוב מדובר במוזיאון רציני ואקדמי שמוקדש לאחד מסמלי ההיכר של העיר הליבראלית – צמח הקנביס. המוזיאון סוקר את ההיסטוריה של תוצרי הקנביס, מהתקופה הכמעט פרה-היסטורית ועד תרבות הפופ ואמסטרדם של ימינו. חלק נכבד מהמוצגים קשור לתפקיד הקנביס בשזירת החוטים, דבר חשוב ביותר בתעשיית הספנות ההולנדית. לחובבי הז'אנר, יש מקום נכבד במוזיאון גם למה שניתן לעשן מהצמח ולהשפעות הרפואיות והפסיכולוגיות שלו.
כתובת: Oudezijds Achterburgwal 148
בית חברת הודו המזרחית ההולנדית Oost-Indisch Huis והטריפנהאוס Trippenhuis
הבית ההיסטורי של אחת החברות החשובות בהיסטוריה של גילוי הארצות הוא כיום חלק מקמפוס אוניברסיטת אמסטרדם. הבניין עצמו נבנה בתחילת המאה ה-16 וחזיתו נותרה כמעט ללא שינוי מאז. חלל הפנים של הבניין שימש את החברה המסחרית כמחסן לסחורות היקרות שהגיעו עם האניות מרחבי העולם.
הטריפנהויס הוא בניין מפואר מהמאה ה-17 שניצב ממול בית חברת הודו המערבית, מצידה השני של התעלה. הבניין בעברו היה ביתו של אוסף האמנות של העיר, לפני שזה עבר למשכנו העכשווי ברייקסמוזיאום.
סטאטהאוס-מוזיקתיאטר Stadhuis-Muziektheater
בניין עכשווי שנוצר בתוכו היסטוריה של ימינו. על מנת לבנות את בית האופרה נהרסו עשרות בתים עתיקים שנותרו מהרובע היהודי של אמסטרדם. הבתים איכלסו איון קטן בצד תעלות ונהר האמסטל. שתי פאות מהאי יובשו ושם נבנתה כיכר ווטרלו. הריסה זו עוררה זעם רב ומחאות נרחבות באמסטרדם של שנות ה-80 של המאה ה-20.
הבניין העצום והדי מכוער חולש על הוטרלופליין ומשמש כביתם של הבלט והאופרה הלאומיים של הולנד. האולם עצמו עצום בגודלו והופעות שנערות בו הן חוויה מרשימה ביותר.
ווטרלופליין Waterlooplein
הכיכר שנקראת על שמו של קרב ווטרלו שבבלגיה, בו הוכרע נפוליאון בונפרטה, יושבת על נתיב של שתי תעלות שיובשו בסמוך לנהר האמסטל ומקיפות את האי לשעבר עליו נבנה הסטאטהאוס-מוזיקתיאטר.
בכיכר נערך שוק ווטרלופליין, אחד משווקי הפשפשים האטרקטיביים של אמסטרדם. השוק כולל עשרות של דוכני יד שנייה, ג'אנק ווינטג' שפרוסים בכיכר ומסביב לסטאטהאוס-מוזיקתיאטר לצד תעלת Zwanenburgwal וגדת הנהר.
מוזס אן ארונקרק Mozes en Aäronkerk
ממול הסטאטהאוס-מוזיקתיאטר מצידה השני של ווטרלופליין, זקופים גאים שני המגדלים של כנסיית משה ואהרון. בין המגדלים חזית מקדש קלאסית עם גמלון מרשים ומעל פסל של מריה אם ישו. הכנסייה עצמה נבנתה באמצע המאה ה-19. נקראת על שם שני הפסלים של משה ואהרון שנמצאים מצידה השני של הכנסייה עת פעלה בחשאי בהנהגת נזירים פרנציסקניים.
מוזיאון היהודים Joods Museum
המוזיאון שמספר את סיפורם של דרי הרובע היהודי (בעבר) נבנה במתחם בתי הכנסת של האשכנזים. זאת כמובן בניגוד לבית הכנסת הפורטוגזי שמידו השני של הכביש ששירת את קהילת מגורשי ספרד בעיר. לאחר מלחמת העולם השנייה, בה הקהילה היהודית מצאה את גורלה המר בבירקנאו וסוביבור, נותרו בתי הנסת ללא קהל.
בשנת 1987 נפתח המוזיאון היהודי של העיר במתחם. כיאה למסורת האמסטרדמית בה מקומות עבודת האל מתגלגלים למבנים ציבוריים, כך היה גם גורלם של בתי הכנסת האשכנזים של העיר. בתצוגה מגוון של פריטים דתיים ויודאיקה מקומית, תערוכות היסטוריות שמספרות את סיפור הקהילה ולגורלה ועוד.
כתובת: Nieuwe Amstelstraat 1
בית הכנסת הפורטוגזי Portugese Synagoge
בניין הלבנים המסיבי שהוא בית הכנסת הפורטוגזי נבנה באמצע המאה ה-17 כמקום המפגש והתפילה של קהילת מגורשי ספרד. בית הכנסת שוכן ממול המוזיאון היהודי, שהיה בעבר מתחם בתי הכנסת האשכנזיים של העיר. שני בתי-הכנסת מסמלים את ליבו של הרובע היהודי. חלל הפנים המרשים של בית-הכנסת כולל אלמנטים יהודיים מסורתיים והוא עודנו פעיל.
מונטלבאנסטורן Montelbaanstoren
אחד המגדלים ההיסטוריים של אמסטרדם, נמצא בקצה הצפוני של האאודה-זיידה בדרך אל הנמו. המגדל המתומן נבנה בתחילת המאה ה-16 והיה חלק מביצורי הנמל השוקק של אמסטרדם. המגדל המקסים הוא אחד מסמליה של העיר העתיקה. היה מודל אהוד בציורי הנוף העירוני של שכנו רמברנט שגר ממש במורד התעלה.
סכייכרסטורן Schreierstoren
הסכייכרטורן הוא צריח המרשים שהיה חלק מחומת העיר בזמנו. המגדל המבוצר העתיק נבנה בסוף המאה ה-15 וגם הוא אחד מסמליה של אמסטרדם.
כיום במגדל פועל בית -קפה ויש בו לוחיות שמציינות את ההתרחשויות ההיסטוריות שבו. אחת מהן מספר את סיפורו של מגלה הארצות האנגלי הנרי הדסון. הדסון יצא מנמל אמסטרדם מטעם חברת הודו המערבית למסע בצפון אמריקה. שם הוא גילה את הנהר הרחב שנקרא על שמו ואת האי מנהטן שבקצהו. מנהטן הייתה חלק מניו-אמסטרדם, המושבה ההולנדית שהקדימה את ניו-יורק.
זידייק Zeedijk
הרחוב זיידיק של ימינו הוא הציר שמחבר את כיכר הניומארקט עם אזור הנמל ההיסטורי של אמסטרדם ועם תחנת הרכבת המרכזית. ציר רחוב זידייק של ימינו הוא רחוב תוסס עם המוני מסעדות. לא מזמן היה הרחוב מלא בשיכוני עוני ומקום די מפחיד אבל כל האזור עבר ריענון ובעקבותיו ג'נטריפיקציה וכיום זה אחד האזורים החביבים של אמסטרדם.
הציר היה לפני כמה מאות שנים סכר אפר. עליו עבר נתיב הביצורים שהגן על נמל אמסטרדם ומכאן שמו. עם התפתחות העיר נבנו בתי העיר על הנתיב וכל המרחב הפך להיות חלק אורגאני מהעיר.