הדאם והניווה זיידה – כל המידע על ליבה המלכותי של אמסטרדם

כיכר דאם היא הצנטרום של הצנטרום של אמסטרדם. הכיכר המלכותית היא לב ליבה של העיר. היא יושבת במרכזה של הניווה זיידה, הרובע החדש שהתפתח מהגלעין העתיק של אמסטרדם – האאודה זיידה. הכיכר היא מקום מושב המלוכה של הולנד. את הדאם חוצים כמה צירים מרכזיים, בהם חלק נכבד מהמסחר בעיר התוססת. 

כיכר דאם
  • בכיכר עצמה וברחובות הסמוכים לה כמות עצומה של מסעדות, חנויות, בתי-כלבו, אתרים ואטרקציות, קופי שופס ופה ושם גם אורות אדומים שמתגברים ככל שהולכים מזרחה
  •  את הכיכר ואת רחובות הניווה זיידה מציפים כל יום מאות אלפי הולכים ושבים, חלקם הגדול תיירים היוצאים מתחנת הרכבת המרכזית לביקור בעיר
  • סביב הכיכר גם מאות בתי-מלון המשרתים את תעשיית התיירות של העיר הפופולארית

 

מפה של כיכר דאם והניווה זיידה

 

כיכר דאם Dam

המרכז של המרכז, הצנטרום של הצנטרום, הכיכר שהכול מתנקז אליה וכ' וכו'… כיכר דאם היא ללא ספק הלב הפועם של אמסטרדם התוססת. הכיכר היא המרכז המלכותי של אמסטרדם, מקום משכן ארמון המלוכה ההולנדי.

הכיכר היא הלב המסחרי של אמסטרדם, בנתיב רחובות השופינג שיורדים דרומה מתחנת הרכבת המרכזית – רחוב דמרק Damark העמוס, והמדרחוב הקלאסי של העיר – הקאלפרסטראט Kalverstraat. מצפון לכיכר הקאלפרסטראט ממשיך עם מדרחוב ניוהנדיק Nieuwendijk, וביחד הם אחד מצירי רחובות השופינג הטובים ביותר באירופה.

כיכר דאם היא גם הלב התחבורתי של העיר, כאשר חלקם הגדול של קווי החשמלית של העיר עוברים ברחוב דמרק וברחוב Nieuwezijds Voorburgwal שממערב. הכיכר קרויה על שמו של הסכר שנבנה בשטחה בשנת 1270, על במקום עבר נתיבו של נהר האמסטל. הנתיב המקורי של הנהר יובש שנים לאחר מכן ועליו נבנו בתי רחוב דמרק. אך עם בניית הסכר משני צדדיו נבנו בתים שהיו ראשית הישוב שמחוץ לאאודה זיידה.

כיכר דאם היא בית לכמה מהמוסדות האטרקטיביים ביותר באמסטרדם. היא המרכז השלטוני של הממלכה ההולנדית (הסמלית בעיקרה כיום) שבנוסף לארמון המלוכה שחולש על כל חלקה המערבי צמודה לו הכנסייה המרכזית של העיר – הניווה קירק היפה. מצידה המזרחי של הכיכר מזדקר האובליסק של האנדרטה הלאומית ובחלקה הדרומי מוזיאון מאדאם טוסו, השלוחה האמסטרדמית של המוסד הלונדוני הידוע מרחוב בייקר.

כיכר דאם בלב אמסטרדם
כיכר דאם בלב אמסטרדם

תחנת הרכבת המרכזית של אמסטרדם

תחנת הרכבת של אמסטרדם ממקומת במיקום כמעט אידיאלי ממש במרכזה השוקק של העיר. התחנה יושבת על אי מצפון לניווה זיידה. היא משרתת את כל תנועת הרכבות של העיר וחלק נכנבד מתנועת הרכבות של צפון הולנד עובר דרכה. התחנה מחוברת היטב עם נמל התעופה בסכיפול, בזמן נסיעה של פחות מעשרים דקות. מתחנת הרכבת יוצאות רכבות לכל רחבי הולנד וצפון אירופה.

האמסטרדם סנטרל היא מקום מפגש שוקק ומסחרי ודי סימפטי יחסית לפונקציה התחבורתית המחוספסת שלה. בכניסה לתחנה המסוף המרכזי של קווי החשמליות של העיר, ותחנת מטרו. החשמליות רצות לאורך שני צירים מרכזיים בניווה זיידה – דמרק ו- Nieuwezijds Voorburgwal והמטרו רץ גם לכיוון תחנת רוקין בדרום הניווה זיידה וגם לניומארקט, לב ליבה של האאודה זיידה. גם הדאם וגם הניומארקט נמצאות במרחק הליכה של חמש עד עשר דקות מהתחנה.

התחנה המרכזית נפתחה בשנת 1889 וניתקה למעשה את הניווה זיידה מהים. היא נבנתה על שרטונים שיובשו ובחלקה היא ניצבת על המים. מבנה הכניסה לתחנה הוא אחד המרשימים בעיר. סמל מובהק לבנייה המסיבית של שלהי המאה ה-19 ומתכתב היטב עם מבנה הבורס ברלאכה שנמצא לא רחוק.

מבנה תחנת הרכבת של אמסטרדם במבט מהתעלה

ציר דמרק Damark ורוקין Rokin

הציר המרכזי של אמסטרדם הוא הנתיב המיובש של נהר האמסטל. התעלות שנבנו סביב האאודה זיידה והניווה זיידה מנתבות כיום את מי הנהר אל המרקרמיר Markermeer, האגם החצי מלאכותי שמגן על אמסטרדם מהים הצפוני. הציר הרחב כיום הוא הרחוב הכי הומה של אמטרדם. גם דמרק בחלקו הצפוני וגם רוקין בחלקו הדרומי.

דמרק מתחיל בתחנת הרכבת המרכזית של העיר ויורד אל עבר כיכר דאם. מהדאם דרומה יורד הרוקין עד מגדל המונטורן Munttoren היפה. הציר עצמו הוא עמוס מאוד. מהווה כמעין קו גבול בין הרחובות התוססים של הניווה זאודה לתחילת הנצנוצים של האורות האדומים בדה וואלן.

דמרק
דמרק

ציר מדרחוב הקאלפרסטראט Kalverstraat וניוהנדיק Nieuwendijk

הציר הכי מושלם באמסטרדם לשופינג. יורד במקביל לציר דמרק רוקין וחוצה גם הוא את כיכר הדאם. הניוהנדיק הוא מדרחוב חביב באמצע העיר עם מסעדות חמודות, חנויות ורשתות בינלאומיות. דרומה מהדאם, הקאלפרסטראט הוא הגראונד זירו של השופינג של אמסטרדם. בו נמצאים בתי הכולבו של העיר, הרשתות הבינלאומיות היוקרתיות והעממיות ועוד. הציר עצמו הוא חובה עבור כל מי שמבקר באמסטרדם. לאורכו כמה מנקודות הציון החשובות בעיר.

רחוב דמרק במבט מכיכר דאם לכיוון תחנת הרכבת המרכזית של אמסטרדם
רחוב דמרק במבט מכיכר דאם לכיוון תחנת הרכבת המרכזית של אמסטרדם

ארמון המלוכה Koninklijk Paleis Amsterdam

הארמון שמאכלס כיום את מעונה הרשמי של בית המלוכה ההולנדי נבנה בראשיתו כבית העירייה של אמסטרדם. כיום הוא עודנו משכנו של ראש העיר בנוסף למעון הרשמי של מלך הולנד וילם אלכסנדר. בניית בית העירייה החלה באמצע המאה ה-17 עם תום המרד ההולנדי, או מלחמת שמונים השנים. מלחמה שידועה גם כמלחמת העצמאות של ההולנדים כנגד השליטים הספרדיים לבית האבסבורג (האוסטרי).

הארמון המרשים חולש על חלקה המערבי של כיכר דאם, בצמוד לניווה קירק ומהווה בסיס איתן לזהות והלאומיות ההולנדית. הארמון פתוח למבקרים במשך כל השנה. אולם חשוב להתעדכן מראש היות והוא סגור לעיתים בעת אירועים רשמיים של בית המלוכה.

החלקים הפתוחים לקהל בארמון כוללים כמות מרשימה מאוד של אמנות הולנדית "מלכותית". שילוב מרשים מאוד של ארכיטקטורה בארוקית וניאו-קלאסית, יחדיו עם ציורים ופסלים של אמנים הולנדים מהמאות שעברו.

ארמון המלוכה בקצה המערבי של כיכר דאם

הניווה קרק De Nieuwe Kerk

הכנסייה החדשה (ביחס כמובן לאאודה קירק, הכנסייה הישנה שבאאודה זיידה), היא המוסד הדתי הכמעט רשמי של הולנד (החילונית) יחד עם אחותה הישנה. הניווה קירק נבנתה בתחילת המאה ה-14 כתשובה למצוקת הצפיפות של האאודה זיידה שהייתה כבר קטנה מלהכיל את המאמינים. הכנסייה נבנתה בעת שהולנד הייתה עוד קתולית במלואה והייתה בזמנו מקושטת כמיטב המסורת.

במשך השנים עברו על הכנסייה כמה אירועים משמעותיים שראשיתם בשריפה בשנת 1421 ממש בתחילת בנייתה. עם השנים עברו על הכנסייה עוד כמה שריפות שהמשמעותית שבהן הייתה בשנת 1645. שריפה זו החריבה את הכנסייה במלואה. בשיקומה לאחר מכן היא נבנתה שוב בסגנון גותי כהשראה אך עם אלמנטים בארוקיים מרשימים.

מה שהשריפות לא חירבו בחלל הפנים של הכנסייה, התהפוכות של הממסד הכנסייתי באירופה החריבו. עוד לפני השריפה של 1645 חלק נכבד מחלל הפנים נופץ במסגרת ההשתלטות של הפרוטסטנטיות (הקלוויניזם במקרה של אמסטרדם) על הממסד הדתי בעיר ועקרונות האיקונוקלאזם (ניתוץ והריסה של אלמנטים דתיים, תהליך שעבר על כל הכנסיות הקתוליות בעולם הפרוטסטנטי החדש).

כיום הכנסייה אינה כנסייה למעשה כאם מרכז תרבות בו ישנם תצוגות אתנוגראפיות מתחלפות ומגוון אירועים חילוניים למהדרין. עדיין נותר הניחוח הדתי בקונצרטי העוגב שנערכים תדיר בחלל הכנסייה.

הטיפים השווים באמת נמצאים במיילים...

סליחה על ההפרעה… כאן טל וגיא :-)
נשמח לשלוח לך עוד מידע חשוב ואיכותי לתכנון הטיול להולנד, למשל:
– הסברים על כפרי נופש ואיפה כדאי ללון.
– לאן טסים ואיך מזמינים כרטיסים בקלות.
– אטרקציות, פארקי שעשועים ואתרים לביקור בכל הולנד.
– מידע על תקשורת ואפליקציות, השכרת רכב, ביטוח נסיעות ועוד.
– וגם הנחות מיוחדות, כדי שלא תשלמו הרבה ;-)

מאדאם טוסו במבט מכיכר דאם

מאדאם טוסו Madame Tussauds

אחד מהסניפים היותר מוצלחים של רשת מוזיאוני השעווה הלונדונית המפורסמת. הסניף האמסטרדמי ניצב בחלקה הדרומי של כיכר דאם ומציע את החוויה האוניברסאלית של תרבות הפופ האירופית – בובות שעווה בדמות סלבריטאים שזמינים כמובן לצילום חם עם כל מי שקונה כרטיס לתצוגה. מעבר לסלבריטאים הסטנדרטים, במוזיאון גם תצוגות כמעט אתנוגראפיות והיסטוריות של אורח החיים ההולנדי במאות שעברו.

 

אובליסק האנדרטה הלאומית Nationaal Monument op de Dam

היד (Cenotaph) המודרנית בדמות אובליסק ממוקמת בחלקה המזרחי של כיכר דאם, מעבר לקו החשמלית של רחוב דמארק וממול ארמון המלוכה. האובליסק שגובהו כ-22 מטרים נבנה בשנת 1956 לזכרם של כל הקורבנות ההולנדים של מלחמת העולם השנייה. האנדרטה תוכננה על-ידי האדריכל ג'ייקוב אאוט Oud ונבנתה על-ידי ג'ון רדקר John Rädecker.

לרגלי האנדרטה שני אריות, סימלה הלאומי של הולנד. בסמוך לפסלים המייצגים את הקורבנות של המלחמה שמעליהם אישה שילד מזנק מבטנה כסמל להתחדשות ההולנדית. בחלקה האחורי של האנדרטה כדים עם אדמה מכל חבליה של הולנד כולל המושבות הקריביות, סורינאם והמושבות לשעבר שכיום באינדונזיה.

כיכר דאם ההומה ואובליסק האנדרטה הלאומית

בחיינהוף Begijnhof

חצר פנימית שקטה בליבה ההומה והסואן של אמסטרדם. החצר הפנימית היא מה שנותר הלכה למעשה ממנזר של נשים שחיו לפי עקרונות הנזירות הקתולית אך מחוץ למסגרת של הכנסייה הקתולית. כיום החצר היא מקום מגורים יוקרתי בלב העיר עם כמה בניינים מעניינים סביבה.

בית האוטן Houten Huis הוא בית עץ מקורי משנת 1420, אחד משני בתים עם חזית עץ שנותרו עדיין באמסטרדם. בתחילת המאה ה-16 נאסר על בנייה שכזו בעיר לאחר ריבוי השריפות. הבית הוא אחד העתיקים ביותר באמסטרדם.

בחצר ישנם עדיין שתי כנסיות פעילות. בלב החצר עומדת הכנסייה האנגליקנית של אמסטרדם, שנבנתה בסוף המאה ה-15. ממולה עומדת הבחינהופקפלה Begijnhofkapel היפה, שנבנתה בסוף המאה ה-17. קפלה שהייתה מקום מסתור עבור מאמינים קתוליים באמסטרדם שחששו מהרדיפה הדתית של הפרוטסטנטים. בבתים שבחצר אווירת קדושה שמאמצת את עברה המנזרי. ביניהם ישנם פסלונים ושלטים דתיים והקפדה יתרה על שקט וענווה.

 

מוזיאון אלארד פירסון Allard Pierson Museum

מוזיאון אלפרד פירסון הוא אחד המוזיאונים הארכיאולוגיים החשובים ביותר בהולנד. המוזיאון נמצא בקצה תעלת רוקין Rokin, ממש בקצה של התעלה שהופכת להיות הרחוב באותו השם שהוא המשכו של הדמרק מדרום לכיכר הדאם. המוזיאון הוא אוסף פרטי מרשים ביותר של החובב והאספן שעל שמו הוא נקרא. יש בו מגוון רחב של מוצגים מכל התקופות המכוננות של תרבות המערב – מצרים, יוון, רומא ועוד.

הקניון שבמחנה פלאזה

מאחנה פלאזה Magna Plaza

אחד המבנים ההיסטוריים של אמסטרדם הוא מבנה הדואר לשעבר שנבנה בסוף המאה ה-18. המבנה ידוע במראהו המצועצע ובחלל הפנים הניאו-גותי המוזר למראה. יושבי העיר די אמביוולנטיים כלפי הבניין, בעבר נטו לזלזל בסגנונו אך כיום הוא הפך לאחד החביבים על תושבי העיר והתיירים. כיום מבנה הדואר משמש כקניון פנים עיר קטן וחמוד והוא אחד האתרים השוקקים ביותר סמוך לכיכר דאם.

חזית המחנה פלזה
חזית המחנה פלזה

רונדה לותרסה קרק Ronde Lutherse Kerk

הכנסייה הלותרנית הייחודית של אמסטרדם שוכנת על תעלת הסינגל Singel, לא רחוק מתחנת הרכבת המרכזית של העיר. הכנסייה היא מבין הראשונות בהולנד ואירופה כולה שנבנתה בעיגול. דוכן המטיף (הפולפיט) נמצא ממש באמצע הכנסייה מתחת לראש הכיפה הפנימי. סביבו נבנו שני יציעים למתפללים.

סגנון בנייה זה שבר לחלוטין את עקרונות בניית הבזיליקה (צורת צלב, בהצטלבות כיפה, האבסיס בחלק הקצר של הספינה המרכזית והמתפללים בחלק הארוך של הספינה) המסורתיים. זאת כיאה לתקופה בה נבנתה הכנסייה והמרד הכמעט טוטאלי בעקרונות הדת הקתוליים.

הכנסייה נבנתה באמצע המאה ה-17 אך נהרסה לחלוטין בשריפה בסוף המאה ה-19. היא נבנתה מחדש קצת פחות מעגלית ואז גם הוספה כיפת הנחושת המרשימה שלה שיושבת על ראש עד היום. בשנות השלושים של המאה ה-20 הכנסייה נסגרה וכיום המבנה משמש כאולם קונצרטים מזדמנים, חלקים ממנו הפכו לבית מלון והשאר לשימוש מסחרי.

כנסיית סיינט ניקולאסקירק בלילה

סיינט ניקולאסקרק Basiliek van de Heilige Nicolaas

הכנסייה נבנתה לכבודו של הקדוש ניקולאס, אחד הקדושים החשובים בארצות השפלה. הקדוש עצמו היה בישוף של העיר מירה בטורקיה של ימינו ועצמותיו נמצאות בבארי שבדרום איטליה. אולם הקדוש בעיקר מזוהה עם הולנד, זאת בשל זהותו כנותן מתנות. לכבודו נחגג חג הסינטרקלאס Sinterklaas בארצות השפלה בתאריך ה-5 בדצמבר, כמקדים לחג המולד. חג הולנדי זה הוא הבסיס כולו למסורות של סנטה קלאוס שנחגגות כיום בכל רחבי העולם הנוצרי. הקדוש ניקולאס נחשב לפטרון המגן על יורדי הים. על כן יש לו מקום של כבוד בפנתאון הקדושים של התרבות ההולנדית.

הכנסייה עצמה נבנתה בסוף המאה ה-19. שני המגדלים בכניסה והכיפה העצומה על חלל  הכנסייה המצומצם, הוא אחד מסימני ההיכר של העיר. חלל הפנים של הכנסייה הוא אחד המרשימים בכל העיר גם כן. שילוב של סגנון ניאו-קלאסי עם ערכי גותיקה מרהיבים ביופיים.

סיינט ניקולאס ביום
סיינט ניקולאס ביום

בורס ואן ברלאכה Beurs van Berlage

אחד המבנים המפוארים באמסטרדם, כיום משמש כביתה של הפילהרמונית של הולנד. במבנה יש אולם קונצרטים מרשים וחללים בהם נערכות תערוכות מתחלפות במגוון של נושאים ומדיומים. המבנה המרשים נבנה בתחילת המאה ה-20 והוא נחשב לשיאה של תנועת האדריכלות המקומית – אסכולת אמסטרדם.

המבנה חולש על כל חלקו הצפוני של רחוב דמרק המרכזי. משלים את משולש המבנים האייקוני של אמסטרדם יחדיו עם הסיינט ניקולאסקירק ותחנת הרכבת המרכזית של העיר הסמוכים.

הבורספליין והבורס ואן ברלאכה

מוזיאון אמסטלקרינג Amstelkring או Museum Ons' Lieve Heer op Solder

אחד המוזיאונים המסורתיים החביבים ביותר בעיר. הוא נפתח במתחם של כנסייה חשאית משלהי המאה ה-17 בשם "אדונינו שבעליית הגג", מקום בו התפללו בחשאי מאמינים קתולים לאחר הרפורמציה. הכנסייה החשאית נבנתה בקומות העליונות של בתי תעלה טיפוסיים שהסתירו אותה. כיום הבתים והכנסייה משמשים כמוזיאון חביב המשחזר את החיים באמסטרדם במאה ה-17.