בעקבות המים: תעלות ושייט בהולנד
בהרבה מאד יעדים תיירותיים בעולם אנחנו מוצאים את עצמו עולים על סירה – או כלי שיט אחר – ויוצאים להפלגה. הולנד תופסת מקום של כבוד מהבחינה הזו. עיקר השייט הוא בתעלות, בעיקר באמסטרדם אבל ממש לא רק. גם המחפשים אחר מוקדי עניין בחיק הטבע ימצאו את מבוקשם.
ההיסטוריה של המים בהולנד
פעם, מספרים שכמעט מחצית משטחה של הולנד היה מים. זה יצר להולנדים לא מעט בעיות: האוכלוסייה גדלה, השטחים לחקלאות הצטמצמו והמקומיים סבלו מהצפות תכופות. בשנות ה-50 של המאה הקודמת, אחרי שהצפה של נהר סְכֶלְדֶה Schelde בעקבות סערה הביאה למותם של 1,835 אנשים, הוחלט להקים את סכר הדלתא הדרומית Haringvlietdam. בהמשך לכך נבנו פולדרים Polders– שטחי קרקע מתחת לגובה פני הים המוקפות בסכרים (רבע משטחה של הולנד נמצא מתחת לגובה פני הים). הכל במטרה לשלוט על גובה המים ולמנוע גורל זהה לזה של היבשת האבודה אטלנטיס, אם אפשר לחטוא רגע בתחזיות אפוקליפטיות.
עכשיו, שיעור קצר בהולנדית: הסיומת "דם" המופיעה בשמות חלק מהערים (אמסטרדם, רוטרדם ועוד), משמעותה "שליד הסכר". גם חלק מהסמלים ההולנדיים המפורסמים קשורים איכשהו למים: טחנות הרוח שהמדינה ידועה בהן נבנו בין השאר במטרה לעצור את המים, פריחת הצבעונים מתאפשרת בזכות ריבוי המים והקבקבים נועדו לאפשר הליכה במים רדודים.
תעלות, סכרים ומה שביניהם
התעלות המפורסמות של הולנד, שהוקמו כדי לקחת חלק בניקוז וגם לשמש לתחבורה בערים וביניהם, חייבות להיות חלק בלתי נפרד מהביקור שלכם במדינה. אם אתם באמסטרדם, לא תוכלו לפספס אותן. למרות שהעיר לא גדולה מדי יש בה 165 תעלות המתפרשות על כ-100 ק"מ, מעליהן עוברים כ-1,500 גשרים. אתם יכולים לשוט למטרות התניידות, אבל מומלץ יותר לחקור את התעלות בדרכים חווייתיות יותר. שייט תיירותי העובר בין מוקדי העניין המרכזיים בעיר וכולל הסברים עליהם (לרוב בכריזה ובאנגלית), שייט המשלב ארוחת ערב עם מופע מוזיקה חי (אידיאלי לזוגות) ואפילו שייט קולינרי עפ"י נושא כמו למשל סירת פנקייקים שמאפשרת לכם להיחשף לפינוק המתוק הזה. בתעלות אמסטרדם אתם יכולים לשוט בדרכים שונות, כמו קיאקים או ספינה ענקית עם ג'קוזי. לא רק באמסטרדם תמצאו תעלות, אלא גם בערים כמו אוטרכט Utrecht או ניימיכן Nijmegen.
יעד מומלץ נוסף הוא כמובן חיטהורן Giethoorn שמכונה הוונציה של הולנד: עיירה קטנה עם תעלות העוברות בין נופי גן עדן. גגות הבתים מקש ומחייבות את בעלי הבתים לתחזוקה מוקפדת ויקרה. השייט הוא או בסירות גדולות עם משיט מקצועי לקבוצות או בסירות קטנות למשפחה או זוג בשיט עצמאי, רק היזהרו לא ללכת לאיבוד. שמענו סיפורים על תיירים שהיו אמורים להחזיר את הסירה לנקודת ההתחלה במועד, אבל לא הבינו מי נגד מי ובעיקר להיכן הם אמורים לחזור (יש חברות שמציידות במפה של הכפר והתעלות לטובת המתקשים בניווט). מומלץ לעצור באחד מבתי הקפה או הגלריות שלאורך התעלות – לקשור את הסירה ולאכול גלידה או לשתות בירה ואחר לחזור לשוט. טיפ: שימו לב שלחלק מהבתים המסורתיים של חיטהורן, אין ידית לדלת הפונה לתעלה.
בהולנד אין אתר תיירותי בקנה מידה גלובאלי כמו סכר הובר בארצות הברית, אבל בהחלט כמה סכרים ודייקים מרשימים שכדאי לעבור בהם אם נמצאים באזור. דייק אפסלאודייק Afsluitdijk בחלק הצפוני של המדינה נודע בשל הכביש שנבנה עליו שמאפשר לנהוג (כמעט) על המים. יש בהולנד מספר לא מבוטל של שילובים בין כבישים לסכרים. דייק אחר נגיש יותר מחבר בין ליילסטאד Lelystad לאנקהאוזן Enkhuizen שמצפון לוולנדם Volendam ושמו Houtribdijk.
סליחה על ההפרעה… כאן טל וגיא :-)
נשמח לשלוח לך עוד מידע חשוב ואיכותי לתכנון הטיול להולנד, למשל:
– הסברים על כפרי נופש ואיפה כדאי ללון.
– לאן טסים ואיך מזמינים כרטיסים בקלות.
– אטרקציות, פארקי שעשועים ואתרים לביקור בכל הולנד.
– מידע על תקשורת ואפליקציות, השכרת רכב, ביטוח נסיעות ועוד.
– וגם הנחות מיוחדות, כדי שלא תשלמו הרבה ;-)
ההיצע הימי הרחב של הולנד פותח יופי של אופציה למרחיקי הלכת, או יותר נכון מרחיקי השייט: טיול המבוסס רובו ככולו על שייט עצמאי. בתכנון נכון של מסלולים תגיעו לנקודות רבות במדינה. השייט יכול להיעשות בסירות מאובזרות עם כל הדרוש ללינה – מספר חדרי שינה, מטבח, מקלחת וכדומה. לפעמים תשוטו בוילה של ממש. כמובן שמעבר לשייט יש כאן אפשרות לעגינה בנמלים ובמזחים השונים על מנת לחקור את היבשה.
טיול כזה מתאים למנוסים שביניכם (יש שיגידו גם לאמיצים), אבל דעו לכם שזו אופציה.
מוזיאונים
על הקשר ההדוק של הולנד לים אפשר ללמוד גם דרך מוזיאונים שונים במדינה.
באמסטרדם יש את מוזיאון המדע נמו NEMO Science Museum. הוא אמנם לא מוקדש באופן בלעדי לעולם המים אבל בהחלט מתבלט בצורה שלו: מעין ספינת ענק ה"טובעת" לתוך המים. המוזיאון הזה מעניין כשלעצמו ומציע הרבה מאד פריטים אינטראקטיביים. הוא נחשב לאופציה מצוינת לטיול עם ילדים.
מרחק הליכה קצר משם נמצא המוזיאון הימי של הולנד Nederlands Scheepvaartmuseum ששימש לפני כמה מאות שנים כמחסן של צי האניות ההולנדית ולפני כמה עשורים הוסב למוזיאון. יש במוזאון פריטים מגוונים הקשורים להיסטוריה של הצי, דגמי ספינות, מפות, בגדי ספנים ועוד. מעבר לאלמנטים הקלאסיים יש כאן פריטים אינטראקטיביים, למשל מצפן המציג היכן ממוקמות הספינות על גבי הגלובוס. מחוץ למוזיאון שחזור מושקע של ספינה הולנדית מהמאה ה-18 עליה ניתן לטפס.
עוד תמצאו בעיר את מוזיאון סירת המגורים Houseboat Museum מוזיאון קטן שמכניס אותנו לתוך ספינה שמשמשת למגורים. לא המוזיאון העצמתי ביותר שיש באמסטרדם – יש שחושבים שהוא מעט מיותר – אבל כן משהו שיכול לעניין חלק מהאנשים.
ברוטרדם יש את המוזיאון הימי Maritiem Museum הנמצא ממש על הרציף בנמל ומוזיאון נוסף, סגור, המדמה את פנים ספינת מסחר.
בליילסטאד נמצא את בטבילנד Batavialand שזה פארק אינטראקטיבי סביב נושא הים והספינה בטביה Batavia העוגנת בסמוך לפארק והיא ספינת שודדי ים משוחזרת מהמאה-17 וניתן לבקר בה ולהתרשם מחיי הים לפני 350 שנה ויותר.